avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modalitatea de calculul la intretinerea de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modalitatea de calculul la intretinerea de proprietari

Locuiesc intr-un bloc de locuinte care are ascociatie de proprietari individuala numai pentru scara noastra unde sunt 20 de apartamente.Mentionez ca sunt debransata de la reteaua de incalzire de aproximativ 7 ani si de la reteau de apa de anul trecut. Pana acum am avut numai de suferit din cauza acestei asociatii de proprietari. Am cateva intrebari legate de calculul penalitatilor. Momentan am o restanta de 200 lei si penalitati de 60 lei. Vreau sa stiu daca este normal ca firma care calculeaza listele de intretinere sa-mi perceapa penalitati la fel ca la ceilalti locatari care nu sunt debransati de la reteau de termoficare sau de apa. Eu nu mai platesc decat lumina pe scara, salubritatea si salariul administratorului.
Mai am o intrebare legata de repararea acoperisului. In anul 2009 s-a reparat acoperisul cu o firma si a costat in jur de 13000 lei. Anul acesta cei de la etajul patru au vrut din nou repararea acoperisuui pe motiv ca aceea nu a fost facuta bine. Mai multi locatari nu am fost de acord cu aceasta reparatie nesemnand tabelul prin care se stabilea daca suntem de acord sau nu aceasta reparatie. Mentionez ca eu stau la parter iar aici nu a fost niciodata executata reparatie si apa curge incontinuu fiind un miros insuportabil.:sorry: Cu toate ca nu am fost de acord reparatia s-a efectuat si acum ne-a adaugat pe lista de plata o suma de aproape 700 lei pe care sustin ca suntem obligati sa o platim pentru ca au luat bani din fondurile intretinerii si au platit pe cei care au reparat acoperisul respectiv un tigan cu mustati care umbla cu burlanul sub brat. Daca ei fac din 4 in 4 ani reparatii pentru ca fac cu firme fantoma si nu le convine noi suntem obligati sa le platim de fiacare data? Este normal sa-mi perceapa penalitati pentru aceste lucrari? Va multumesc pentru timpul acordat si pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 09:30, 6 Decembrie 2013
Penalizarile se calculeaza conform Legii 230/2007 si se aplica la orice suma cu titlu de restanta, indiferent daca este vorba de cheltuieli de intretinere, fond rulment, fond reparatii, etc :
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Acestea se calculeaza la suma nu la ce utilitati platiti, dar atentie mare la "nu folosesc si nu platesc", pentru ca sunt anumite cheltuieli care se repartizeaza pe cota-parte indiviza de proprietate si sunteti obligata sa platititi chiar daca ati renuntat la anumite servicii:
H.G 1588/2007 Art. 32 (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renutarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.

Pentru orice fel de cheltuiala in asociatie trebuie sa existe acte doveditoare, altfel acestea daca sunt facute cu diversi particulari nu au garantie si este normal sa se repare in fiecare an , nu la 4 ani ca acoperisul dumneavoastra.
Pentru aceste reparatii nu este nevoie de acordul tuturor proprietarilor, este suficient ca 50%+1 din proprietari sa fie de acord si lucrearea poate fi executata, trebuie sa va adresati presedintelui asociatiei, care are obligatia sa va spuna cum si in ce fel s-au cheltuit banii.
Legea 230/2007 Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

1-
sunt debransata de la reteaua de incalzire de aproximativ 7 ani si de la reteau de apa de anul trecut


Daca sunteti debransata de la reteaua de apa de anul trecut,detineti contract individual furnizare apa ?
2-Refereitor la reparatie acoperis,raspunsul este conditionat de existenta contractului de prestari servicii si de eventuala garantie a lucrarii care se acorda de catre executant
3-Sunt aspecte distincte reparatie hidroizolatie si instalatie subsol,care ambele reprezinta parte comuna si intra in competenta asociatiei de proprietari
Daca aveti interesul sa se execiute si instalatia din subsolul tehnic staruiti la fel ca vecinii de la ultimul nivel
4-
noi suntem obligati sa le platim de fiacare data? Este normal sa-mi perceapa penalitati pentru aceste lucrari?


Este una dintre vicisitudinile traiului in comun,respectiv obligatia participarii tuturor proprietarilor pentru intretinerea si reparatia la parti comune de constructii si instalatii,astfel incat dv nu platiti bunul apartinand unui anume proprietar ci achitati partial functie de cota indiviza c/v reparatii parti comune
Asociatia de proprietari,are dreptul in temeiul disp L nr 230/2007 art 49 sa aplice penalitati la orice suma cu titlu de restanta ,neachitata in termenul stabilit
Singurul lucrul incorect din ceeace ati prezentat este faptul ca reparatia acoperisului nu are garantie.
Pentru cea de-a doua reparatie cereti-le acte justificative.
De altfel, aveti dreptul sa cereti si contractul pentru prima reparatie.
De retinut ca un contract care nu ofera garantie la prestatie este ilegal.
Legea nr. 10/1995 (*actualizată*) privind calitatea în construcţii prevede:
ART. 29
Proiectantul, specialistul verificator de proiecte atestat, fabricantii şi furnizorii de materiale şi produse pentru construcţii, executantul, responsabilul tehnic cu execuţia atestat, dirigintele de specialitate, expertul tehnic atestat răspund potrivit obligaţiilor ce le revin pentru viciile ascunse ale construcţiei, ivite într-un interval de 10 ani de la recepţia lucrării
Reglementarea lucrarilor de hidroizolatii la terasele blocurilor:
Ordinul M.L.P.T.L. nr. 607/2003 privind executarea şi exploatarea hidroizolatiilor la clădiri, indicativ NP-040-02, pct 2.3.1.1.1, al. 2 prevede garanție de 10 ani.
Ordinul M.T.C.T. nr. 1.732/2006 privind reabilitarea hidroizolaţiilor. indicativ NP 121-06

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie baneasca la hidroizolarea unui tronson de scara dintr-o asociatie de proprietari Marius MM Marius MM locuiesc intru-un imobil format din trei scari de bloc fiecare scara fiind construita unitar . terasa blocului nu este desfasurata pe intreaga suprafata a ... (vezi toată discuția)
bună ziua. locuiesc ... viorel 33 viorel 33 Recuperare cheltuieli reparația acoperis. Bună ziua. Locuiesc într-un imobil cu patru etaje. Un vecin de la etajul patru a depus la asociație o factura ce ... (vezi toată discuția)
Cpi reparatii terasa bloc anca0704 anca0704 Buna seara. Urmeaza sa hidroizolam terasa blocului doar pe suprafata apartamentului nostru. Am reusit, intr-un final, sa rezolvam acest aspect cu presedintele ... (vezi toată discuția)